1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02
Pécsi Életmód Egyesület

Pécsi Életmód Egyesület

2015. október 09., péntek 08:12

Civil kapu szolgáltatások

Egyesületünk a következő tanácsadásokat nyújtja előre egyezett időpontban a 7624 Pécs, Budai Nagy Antal u.1. sz alatt lévő székhelyén.

 • jogi, közhasznúsági tanácsadás
 • pénzügyi és könyvelési tanácsadás
 • nonprofit marketing és PR
 • pályázati tanácsadás
 • forrásteremtési tanácsadás
 • társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadás
 • informatikai tanácsadás
 • nemzetközi kapcsolatokkal kapcsolatos tanácsadás
 • ágazati szakmai (pl.: szociális, egészségügyi, oktatási, ifjúsági)

Valamint továbbra is rendelkezésre áll a városrészben működő civil szervezetek, öntevékeny körök programjai számára az irodánk.

Elérhetőségeink:

2015. augusztus 24., hétfő 16:17

Életmód Kupa Streetball nevezés 2015

2015. szeptember 06 vasárnap 13:00 – 18:00 
IV. Uránvárosi Sport és Egészségnap 

Életmód Streetball Kupa nevezés

A NEVEZÉS LEADÁSI HATÁRIDEJE: 2015.09.03. 22:00 óra 

A nevezés akkor számít érvényesnek, ha e-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre beérkezik a nevezési lap kitöltve, aláírva.

2015. június 29., hétfő 21:28

Városi Civil Pályázat 2015

Itt a nyár és pihenés időszaka de érdemes egy kis időt szánni és végigolvasni a pályázati felhívást, mert szeretett városunkban idén is pályázhatnak civil egyesületek, alapítványok a városi civil pályázatban kiírtak szerint programok megvalósítására. Egyesületi weboldalunkon is közzé tesszük a felhívást és a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat,

2015. június 29., hétfő 20:08

Városi Civil pályázat 2015

Itt a nyár és pihenés időszaka de érdemes egy kis időt szánni és végigolvasni a pályázati felhívást, mert szeretett városunkban idén is pályázhatnak civil egyesületek, alapítványok a városi civil pályázatban kiírtak szerint programok megvalósítására. Egyesületi weboldalunkon is közzé tesszük a felhívást és a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat,

2015. június 11., csütörtök 07:26

Felfedező tábor Pécsett 2015

Szeretettel, szuper érdekes és izgalmas programokkal várunk Titeket idén is a Felfedező táborunkba.


Időpont 2015.július 6-10. naponta 8-16.00 óráig
Helyszín: Civil Közösségek Háza 7624 Pécs, Szent István tér 17.
Jelentkezés jún. 30-ig a jelentkezési lap kitöltésével és 5000 ft előleg befizetésével.
Táborvezető: Herger Ágota, óvodapedagógus elérhetősége: 20/318-3775, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ízelítő a heti programokból: 
egész napos kirándulás a Gáti tanyára 
Mésztufa barlang 
Mecseki Kisvasutazás, kirándulás a Mandulásba
Terrárium
Kézműveskedés

Az ár: 16.500 Ft (mely tartalmazza minden nap a külön busz, éttermi menü ebédet, kézművesedést) + belépők

2015. április 09., csütörtök 15:27

Streetball nevezés

2015. 04. 17-én a Kertvárosi Sport és Egészségnap Streetball Bajnokságára

 

A NEVEZÉS LEADÁSI HATÁRIDEJE: 2015.04.15. 22:00 óra vagy ha 10 csapat érvényesen nevezett.

A nevezés akkor számít érvényesnek, ha e-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre beérkezik a nevezési lap kitöltve, aláírva.

2015. április 09., csütörtök 15:27

Csörgőlabda bajnokságra nevezés

2015. 04. 17-én 13:00 – 15:00 –ig megrendezésre kerülő

Kertvárosi Sport és Egészségnap Csörgőlabda Bajnokságára

 

A NEVEZÉS LEADÁSI HATÁRIDEJE: 2015.04.15. 22:00 óra vagy ha 6 csapat érvényesen nevezett.

A nevezés akkor számít érvényesnek, ha e-mailben az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre beérkezik a nevezési lap kitöltve, aláírva.

Az esemény versenyein mindenki a saját felelősségére vesz részt!

Információ a 70/322-70-93 számon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen kérhető.

 NEVEZÉSI DÍJ: INGYENES


A versenykiírásban foglaltakat elfogadjuk.


Nevezési lap innen tölthető le

 

http://civilhirugynokseg.hu/szocialis-ellatasok-2015-ben-reszletes-tajekoztato/

 

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere március 1-től jelentős mértékben átalakul. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai élesen elválasztásra kerülnek.

A helyi önkormányzatok felelőssége növekszik a helyi közösség szociális biztonságának erősítésében, a szociális segélyek biztosításában.

A kötelezően nyújtandó ellátásokat 2015. március 1-től a járási hivatalok állapítják meg. Ezek az ellátások a következőek:

 • aktív korúak ellátása,
 • időskorúak járadéka,
 • ápolási díj (alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj),
 • közgyógyellátás (alanyi és normatív formák),
 • egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság.

A hatáskörváltozás tehát az aktív korúak ellátását érinti, a felsorolt többi ellátást az eddigiekben is a járási hivatalok állapították meg. Egyéb támogatás biztosításáról a települési önkormányzatok döntenek. Az önkormányzatok által nyújtható támogatás neve egységesen települési támogatás lesz, amelynek jogosultsági feltételeit, típusait az önkormányzatok határozhatják meg.

Az egyes ellátásokat érintő változások

1. Aktív korúak ellátása
(jogszabályi háttér: 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról (a továbbiakban: Szt.), 33.§-37/C.§, az átmeneti rendelkezések vonatkozásában: 134.§, 134/B.§)

Az aktív korúak ellátása az aktív korú, nem foglalkoztatott személyeknek nyújtott ellátás, amely olyan személyeknek állapítható meg, akiknek a családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 90%-a (25 650 Ft) alatt van, és a családnak nincs a törvényi értékhatárt meghaladó vagyona. Az aktív korúak ellátása keretében kétféle támogatás állapítható meg, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint a rendszeres szociális segély helyébe lépő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás. A jelenleg jegyzői hatáskörben lévő aktív korúak ellátásának megállapítása 2015. március 1-től a járási hivatal hatáskörébe kerül. Ettől az időponttól kezdődően az ellátással kapcsolatos ügyek intézésére a járási hivatal jogosult. A kérelmeket továbbra is be lehet nyújtani a polgármesteri hivataloknál, amelyek azt továbbítják a járási hivatalok részére. Az aktív korúak ellátása keretében megállapítható ellátástípusok és az ellátásra jogosultak körei esetenként változni fognak.

1.1. A foglalkoztatást helyettesítő támogatás szabályaiban nem várható változás azon kívül, hogy a támogatást a járási hivatal fogja megállapítani. A támogatás havi összege – 2014-hez hasonlóan – 22 800 Ft.

1.2. Rendszeres szociális segély nevű ellátás 2015. március 1-től megszűnik. A korábban erre a támogatásra jogosult személyek más ellátásokra szerezhetnek jogosultságot.
Az új rendszer bevezetésének lépései a következők:

A jelenleg rendszeres szociális segélyre jogosult személyek ellátásra való jogosultságát a jegyző 2015. január 1. és 2015. február 28. között felülvizsgálja.
A felülvizsgálat eredményeként a jegyző határozatban megállapítja, hogy az ügyfél 2015. március 1-től milyen ellátásra lesz jogosult.
Automatikusan, az új egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra lesznek jogosultak azok a személyek, akik azért jogosultak rendszeres szociális segélyre, mert egészségkárosodottnak minősülnek, vagy 14 év alatti gyermekük felügyeletét másképp biztosítani nem tudják.
Ha vállalják a foglalkoztatást helyettesítő támogatáshoz kapcsolódó együttműködési kötelezettséget (álláskeresőként való nyilvántartásba vétel, együttműködés a munkaügyi központtal), akkor foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaphatnak a nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltők, és azok, akik az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek alapján jogosultak jelenleg rendszeres szociális segélyre.
Ha a nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltő vagy az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek alapján rendszeres szociális segélyre jogosult személy az együttműködést nem vállalja, akkor az aktív korúak ellátására való jogosultságát meg kell szüntetni.
Az újonnan bevezetendő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (EGYT) összegét a rendszeres szociális segély összegére vonatkozó szabályok alapján kell majd kiszámítani, egyedül a családi jövedelemhatár összege változik: Az EGYT havi összege a családi jövedelemhatár összegének és a jogosult családja havi összjövedelmének különbözete, de nem haladhatja meg nettó közfoglalkoztatási bér 90%-át. (A nettó közfoglalkoztatási bér 90%-a, tehát az EGYT maximuma 2015. évben 46 662 Ft.)

Ha az EGYT-re jogosult családja tagjának foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultságot állapítottak meg, az EGYT összege nem haladhatja meg a nettó közfoglalkoztatási bér 90%-ának és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegének különbözetét. (Ebben az esetben az EGYT maximuma 23 862 Ft.)

A családi jövedelemhatár összege megegyezik a család fogyasztási egységeihez tartozó arányszámok összegének és az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege 92%-ának szorzatával. (2015. február 28-ig az önym. 90%-áig kellett kiegészíteni a család jövedelmét. Az új szabályok szerint egy egyedülálló személy esetében a családi jövedelemhatár összege 26 220 Ft, mert a fogyasztási egység arányszáma:1, az önym. 92%-a: 26 220 Ft.)

Az Szt. 2015. február 28-ig hatályos 37/A. § (1) bekezdés alapján rendszeres szociális segély akkor állapítható meg és akkor folyósítható – kivéve az egészségkárosodásuk okán ellátásban részesülő személyeket – ha a személy nyilatkozatában vállalja az együttműködési kötelezettséget a települési önkormányzat által erre kijelölt szervvel. Az Szt. alapján az együttműködés intézményi feltételeiről a települési önkormányzat elsősorban a családsegítő szolgálat útján gondoskodik.

A rendszeres szociális segély ellátórendszerből történő kivezetésével megszűnik a családsegítés szerepe az aktív korúak ellátásában részesülők együttműködési kötelezettségének biztosításában. Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra jogosult ellátotti kör részére speciális élethelyzetük miatt nem került előírásra együttműködési kötelezettség. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek pedig az állami foglalkoztatási szervvel kötelesek együttműködni.

2. Lakásfenntartási támogatás
(jogszabályi háttér az átmeneti rendelkezésekre: Szt. 134/C.§ (1)-(2) bekezdés)

A lakásfenntartási támogatás szabályai 2015. március 1-étől kikerülnek a szociális törvényből. Ettől az időponttól kezdődően a támogatás ebben a formában nem állapítható meg a kérelmezők részére. Lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet utoljára 2015. február 28-án lehet benyújtani.

Azoknak az ügyfeleknek a jogosultsága, akik 2015. március 1. előtt kérelmezték a lakásfenntartási támogatást, a következőképpen alakul:

Ha az ellátásra való jogosultságot 2014. december 31-ig megállapították, akkor az ügyfél a korábbi szabályoknak megfelelően egy év időtartamra jogosult a lakásfenntartási támogatásra.
Ha a hatóság 2015. január 1-ét követően dönt a támogatásra való jogosultságról, akkor a lakásfenntartási támogatást csak 2015. február 28-ig lehet biztosítani.
Az önkormányzatok a települési támogatás keretében biztosíthatnak támogatást a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez.

3. Adósságkezelési szolgáltatás
(jogszabályi háttér az átmeneti rendelkezésekre: Szt. 134/C.§ (4) bekezdés)

Az adósságkezelési szolgáltatás szabályai 2015. március 1-étől kikerülnek a szociális törvényből. Ettől az időponttól kezdődően a támogatás ebben a formában nem állapítható meg a kérelmezők részére. Azoknak az ügyfeleknek a jogosultsága, akik részére 2015. március 1. előtt került megállapításra az adósságkezelési szolgáltatás, a szolgáltatást a korábbi szabályok alapján kell nyújtani. Az önkormányzatok a települési támogatás keretében biztosíthatnak támogatást a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek számára.

4. Méltányossági közgyógyellátás
(jogszabályi háttér az átmeneti rendelkezésekre: Szt. 134/C.§ (3) bekezdés)

A méltányossági közgyógyellátás szabályai 2015. március 1-től kikerülnek a szociális törvényből, ettől az időponttól kezdődően biztosítása nem lesz kötelező. Méltányossági közgyógyellátás iránti kérelmet utoljára 2015. február 28-án lehet benyújtani. A korábban hatályos szabályokat kell alkalmazni, tehát az ellátásra való jogosultság egy éves
időtartamban fennáll az alábbi esetekben:

Ha az ellátásra való jogosultságot 2015. március 1-jét megelőzően megállapították, vagy
Ha az ellátásra való jogosultság megállapítása iránti eljárás 2015. február 28-án folyamatban van.
Az önkormányzatok a települési támogatás keretében biztosíthatnak támogatást a gyógyszerkiadások viseléséhez.

5. Méltányossági ápolási díj
Az ellátás biztosítása az települési önkormányzatok számára jelenleg sem kötelező. A méltányossági ápolási díj szabályai 2015. március 1-jétől kikerülnek a szociális törvényből. A 2015. március 1-ét megelőzően megállapított ellátások az önkormányzat mérlegelésétől függően biztosíthatóak 2015. március 1-jét követően, települési támogatás formájában. Az önkormányzatok a települési támogatás keretében ellátást biztosíthatnak a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végző hozzátartozók részére.

6. Önkormányzati segély
(jogszabályi háttér: Szt. 45.§)
Az önkormányzatok által biztosított ellátás neve 2015. március 1-jétől egységesen települési támogatás lesz.

E támogatás keretében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélt, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást. Az önkormányzat kötelezettsége abban áll, hogy a települési támogatásról rendeletet alkosson. Annak eldöntése, hogy e támogatás keretében milyen célokra, mely feltételek teljesülése esetén milyen összegű támogatást nyújt, teljes mértékben az önkormányzat mérlegelési jogkörébe tartozik.

Az Szt. által szabott egyetlen kötelezettség az, hogy a képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A létfenntartást veszélyeztető élethelyzet, a létfenntartási gond meghatározása az önkormányzat jogosultsága, hasonlóan az ilyen helyzetekben nyújtandó támogatás összegének meghatározásához.

Az Szt. a települési támogatás keretében biztosítandó juttatások körét példálózóan sorolja fel:
Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen
a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,
b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,
c) a gyógyszer-kiadások viseléséhez,
d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

Az Szt. szabályozása szerint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatást más jogszabály alkalmazásában lakásfenntartási támogatásnak kell tekinteni.

A települési önkormányzat képviselő-testületének a települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályairól szóló rendeletét legkésőbb 2015. február 28-áig kell megalkotnia.

Az egyes ellátásokat érintő változásokról kiadott kormányzati összefoglaló

2014. október 30., csütörtök 09:50

Lépj! 2014

Nagyon örülünk, hogy idén is sokan eljöttetek pályázati programjainkra. A rendezvényeken nagyon sok kép készült, fogadjátok szeretettel őket. Jövőre is biztosan kerítünk forrást, hogy tovább vigyük 4. alaklommal az Uránvárosi Egészségnapot, 3. alkalommal a Gergely Kerttel és az Élet fája programmal kapcsolatos közösségi rendezvényeket valamint a Szigeti Napot. Addig sem unatkozunk, szépítjük egyesületi helyünket a Budai N.A. u-ban. Sokak örömére hamarosan nyitunk. További minden jót, reméljük hamarosan találkozunk valamelyik programunkon. 

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n