1% felajánlás "Együtt minden sikerül" Adószámunk: 18311927-1-02

2012. március 27., kedd 18:21

A víz alkalmazási lehetőségei a hétköznapokban

Írta:  Iveszics Tünde
Értékelés:
(0 szavazat)

Víz nélkül nincs élet, hiszen a víz az élet maga.  Életünk legelejét is magzatvízben ringatózva, annak óvó - védő közegében töltjük. Szerepe életünkben oly sokrétű, hogy több könyvet írtak már tele például szerepéről, információhordozó tulajdonságáról, vagy a különböző vízterápiákról. Sőt a víznek még álmainkban is különleges jelentősége van. 

bnbnTestünk közel 70 %-a víz (csecsemőknél, gyermekeknél ennél nagyobb az arány). A vízzel minden nap többször is kapcsolatba kerülünk, akár belülről, akár kívülről hidratáljuk azt, azaz eszünk, iszunk, vagy tisztálkodunk. A víz tehát életet ad, és tisztít kívül-belül egyaránt. Mind emellett, ha elkezdjük tudatosan használni a víz erejét, egészségesebbek is lehetünk. A víz egy csodálatos eszköz lehet a kezünkben, ha ismerjük, ha tudatosan alkalmazzuk hétköznapjaink során. Az alábbiakban néhány kezelési módszert írtam le, amelyet gyermekeknél, felnőtteknél egyaránt alkalmazhatunk. További cikkeket, érdekességeket a vízről és alkalmazásáról a www.babatippek.hu weboldalon olvashat!

Lemosás
A lemosás láznál régóta bevált segítség lehet, de kisgyermekes családokban alkalmas a nyugtalan csecsemők kezelésére is. Én láz esetén szinte csak ezt a módszert alkalmazom. 

A lemosás kivitelezése: 
Nedves, kicsavart mosdókesztyűvel, esetleg szivaccsal, vagy textil zsebkendővel törölje, simítsa le a testet a törzs felé haladva addig, amíg az anyag át nem melegedett. Végezhető az alsó vagy felsőtesten külön is, illetve ott, ahol forró a test. A kezelés, körülbelül 10 – 15 percenként többször is megismételhető egymás után. 

Pakolás
A pakolás egy-egy testrész kezelésére alkalmas. Bevált segítség kezdődő fülgyulladás, vagy kisebb területen lévő bőrproblémák esetén is. Kivitelezése a borogatáshoz hasonló, azzal a különbséggel, hogy nem öleli körbe a testrészt az anyag. (A borogatás leírását a www.babatippek.hu weboldalon olvashatja)

nbjnbjnGőzölés, inhalálás 
A meleg, vagy hideg pára már egészen kicsi korban alkalmas kezelési módszer lehet. Náthás, hurutos betegségeknél, orrdugulásnál szoktam javasolni. A hideg pára (például a mélyhűtőszekrény ajtajának kinyitása) a kisgyermekek krupp nevű betegségénél kifejezetten hatékony segítség. A meleg pára, vagy gőz pedig hurutoknál, orrdugulásnál és légúti betegségeknél jó hatású.

A gőzölés kivitelezése: 
Kis lábasba tegyen fel 1-2 deciliternyi vizet a szükséges hatóanyagokkal együtt. Hagyja lassan forrni, és üljön az edény közelébe. Ha gyermekénél használja ezt a módszert, üljön gyermekével együtt az edénytől biztonságos távolságba. Hagyja, hogy a helységet átjárja a hatóanyagok illata. Kisebbeknél nyilván kevesebb hatóanyag használható, éppen csak érezni lehessen azokat a légtérben. 5-10 perc elég szokott lenni. Én naponta többször ismétlem, ha légúti probléma van a családban. 

Leöntés, locsolás
Elsőre bizonyára furcsán hangzik, de felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél is (8-10 éves kortól) hatékony segítség például keringési zavar, gyengeség, fáradékonyság, vagy akár hiperaktivitás, vagy fejfájás esetén is.  A leöntéshez használható egyszerűen a zuhanycső (a rózsát levéve róla), vagy egy locsolókanna, de vásárolható szaniter boltokban úgynevezett Kneipp- cső is. A lényeg, hogy a bőrt a víz levegőbuborékok nélkül érje.

Combleöntés kivitelezése: 
Álljon a fürdőkádba, vagy a zuhanytálcába, és a comb külső oldalát felfelé haladva locsolja le meleg vízzel, majd a belső oldalon haladjon felülről lefelé. A meleg vizes locsolás addig végezhető, amíg a láb már kellőképpen felmelegedett. Ez után egy rövid, hideg vizes leöntés végzése javasolt, majd újra meleg. A folyamat 2-3 – szor ismételhető.

Karleöntés kivitelezése:
A kar leöntését a kézfejnél javasolt elkezdeni. Haladjon felfelé a külső oldalon a vállig és vissza, majd a belsőn a tenyértől a hónaljig, és vissza. A víz hőmérséklete lehet hideg (gyermeknél a hideg langyos vizet jelent!), vagy meleg. 

washingaceArcleöntés kivitelezése:
Tulajdonképpen a mosakodáshoz hasonlóan kivitelezendő technika. 

Lazító tarkóleöntés kivitelezése: 
Felnőtteknél és gyermekeknél is jól bevált módszer. Nagyon hatékonyan pihentet, lazít. Álljon a kádba, vagy a zuhanytálcába, illetve hajoljon a fürdőkádba. A zuhanycsőt irányítsa a hetedik nyakcsigolyára. Ez a csigolya könnyedén megtalálható, hiszen ez a legkiállóbb csigolya a gerincen. Engedjen a pontra kellemesen meleg vizet addig, amíg jól esik. 

(További cikkek, érdekességek a vízről és alkalmazásáról a www.babatippek.hu weboldalon!)

Iveszics Tünde védőnő, természetgyógyász, gyógymasszőr.
e-mail:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefonszám: 06-30/491-02-30

Szakértőnkkel találkozhat a MÉZ klubfoglalkozásain, személyes tanácsadásain, valamint kérdezhet tőle on – line is!

 

Megjelent: 4947 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. április 03., kedd 16:04
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Adó 1%

Kérlek támogass minket adód 1%-val!

adószámunk:

18311927-1-02

Keresés az eletmodpecs.hu-n